Sverige är ett land med ett rikt djurliv. Då och då skadar sig djuren och behöver hjälp. Om du hittar ett skadat rådjur eller en gök med bruten vinge vet du hur du ska agera? De flesta vet att när hunden är sjuk så tar man med den till veterinären men vad gäller när hästen eller ormen blir sjuk?

Vilka djur kan jag inte gå med till veterinären? Vilda

Skadade vilda djur

En av de vanligaste frågorna många har är nog; vilka djur kan jag inte gå med till veterinären? Svaret är att alla djur kan behandlas av en veterinär, det som skiljer är däremot hur du som privatperson ska agera. Djuren delas in i olika kategorier vilda, lantbruk och sällskapsdjur/smådjur. Du kan alltså inte ta med ett skadat kid till den kliniken som hjälper din hund.

Hittar du ett skadat vilt djur ska du ringa till polisen eller till länsstyrelsen så beslutar det vad som ska hända. Det krävs nämligen särskilda tillstånd för att vårda och ta hand om vilda djur. Det är alltså förbjudet att ta hand om överblivna djurungar. Skulle du som privatperson stöta på ett svårt skadat djur som lider väldigt mycket kan det vara bra att veta att du har rätt att avliva det.

Ta med tamdjur till djursjukhuset

I många län finns det tillgång till veterinärer dygnet runt. Det finns olika typer av djursjukhus och mottagningar. Det vanligaste är kliniker för våra sällskapsdjur som hundar, katter och fåglar. De djuren tar husse eller matte med till mottagningen för vård. Större djur som hästar, grisar och kossor kan vara svårare att transportera till ett djursjukhus och därför är det vanligt att veterinären reser runt till de olika bondgårdarna.

Finn information innan besöket

Precis som då vi människor blir sjuka är det viktigt att veta hur du agerar när ett djur blir sjukt. Hostar hunden behöver du inte ringa till akutmottagningen utan det går alldeles utmärkt att ringa och boka en tid. När ett djur blir sjukt sök reda på rätt information innan du agerar. Ring till en veterinär eller till länsstyrelsen och fråga hur du ska agera om du är osäker.