Att man ska få ta med sig sin hund eller sin katt till veterinären ter sig nog som en självklarhet för de allra flesta. Och visst är det så att du kan komma in på vilken veterinärklinik som helst med både din jycke och din kissemiss. Men vilka andra djur får följa med på veterinärbesöket?

Vad gör man när ett djur blir sjukt?

När ditt husdjur blir sjukt och du inte själv kan hjälpa det bli friskt så ska du självklart ta med dig det älskade djuret till veterinären. Där kan du och din djurvän få den vård och omsorg som behövs. Men om du har ett mindre vanligt djur kan det kännas mindre självklart. Kanske ställer du dig frågan: vilka djur kan jag gå med till veterinären?

Vilka djur är berättigade till vård?

Ja, flera är vi som undrat: vilka djur kan jag gå med till veterinären? Faktum är att nästan alla djur som lagligen får hållas som husdjur således också är berättigade vård hos veterinär. Om ditt djur är mycket ovanligt kan du behöva söka upp en specialist. De allra flesta kliniker tar emot en uppsjö av djur, däribland katter, hundar, reptiler, kaniner, illrar, hästar, fåglar och olika gnagare.

Du kan alltså vara lugn – så länge ditt djur är ett som lagligen får hållas som husdjur, kan du vara säker på att du kan söka vård för det hos veterinär. Om du däremot vill ta med ett vilt djur till veterinären, kan det faktiskt finnas bestämmelser runt det. Beroende på var du bor finns det olika enheter som tar hand om vilddjur. Hittar du ett skadat vilt djur är därför en veterinärklinik inte alltid det rätta valet. Kolla upp vad bestämmelserna i just ditt län är kring skadade vilda djur.

Veterinärvård åt alla husdjur

Vilka djur kan jag gå med till veterinären? Ta med dig katten, hunden, undulaten, hamstern, ormen. Alla djur som enligt lag får hållas i fångenskap kan också få vård och omsorg hos veterinär. Vissa kliniker har särskilda bestämmelser runt detta. Om ditt husdjur är mycket sällsynt eller ovanligt kan du behöva ringa runt och höra dig för. Kanske måste du åka en lite längre sträcka för att komma till en klinik där ditt exotiska djur kan få den vård det behöver.

Vilka djur kan jag gå med till veterinären?